Jak zaplanować menu weselne? - Rozważna i Romantyczna
52610
post-template-default,single,single-post,postid-52610,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.12, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,fade_push_text_top,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Jak zaplanować menu weselne?

Wybór menu ślubu może być jednym z najprzyjemniejszych,  oprócz dekoracji florystycznych, zadań podczas planowania wesela. Jedzenie, koktajle, desery, tort weselny! Zanim zaczniesz podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę.

Zacznijmy od budżetu. Zwykle miejsca weselne oferują kilka menu do wyboru w zależności od ilości serwowanych posiłków i dodatkowych dań wystawianych w bufecie. Zastanów się która opcja jest najlepsza dla Twojej kieszeni i gości. Czasami warto zrezygnować z bardzo urozmaiconego i obfitego menu na rzecz dodatkowych stołów tematycznych lub słodkich stołów. Wszystko oczywiście zależy od tego jakich gości będziemy podejmować. Jeśli są to ludzie ceniący wysublimowane smaki, możemy pokusić się na mniej dań, ale bardziej wyszukanych, dodając do tego kącik degustacyjny z serami i winem. Jeśli na weselu pojawią się osoby przywykłe do tradycyjnego polskiego jedzenia, a nasze miejsce weselne jest nowoczesne z kuchnią fusion, to zaproponujmy gościom bufet z tradycyjnymi szynkami, kiełbasami, wiejskimi wyrobami i domowymi nalewkami.

Układanie weselnego menu nie jest błahe, jakby z pozoru mogło się wydawać. Powinno być ono wewnętrznie zharmonizowane i różnorodne np. jeśli podajemy rybę w formie przystawki zimnej, wystrzegajmy się jej jako dania głównego. To samo tyczy się dodatków. Oprócz tego dbajmy o kolorystykę i estetykę podania, bo to pobudzi apetyt gości. Pamiętajmy również, żeby przy doborze dań kierować się upodobaniami smakowymi i przynależnością religijną weselników, tak by każdy czuł się odpowiednio ugoszczony. Warto postawić na jakość, a nie ilość jedzenia, bowiem to właśnie jedzenie obok muzyki jest tym, na co goście najbardziej zwracają uwagę. Należy tak dobrać ilość jedzenia, by ani nie było go za mało, ani zbyt dużo. Menu powinno być również dobrane do pory roku, czyli lżejsze potrawy i desery w sezonie wiosenno-letnim, bazujące na świeżych owocach i warzywach i nieco cięższe wyrazistsze zimą. W tym wypadku kierujmy się zasadą: lokalnie i sezonowo, czyli bazujmy na tradycyjnych lokalnych przysmakach i sezonowych daniach.

Na koniec zbierzmy razem najważniejsze zasady, którymi powinno się kierować ustalając menu. Po pierwsze dostosowujemy menu do swoich możliwości finansowych, po drugie zwracamy uwagę na preferencje kulinarne naszych gości. Po trzecie staramy się zaskoczyć biesiadników i uniknąć monotonii. Na koniec punkt obowiązkowy – degustujmy wcześniej menu – próbna kolacja to rzecz obowiązkowa! Jeśli restauratorzy lub szefowie cateringu mówią nam, że nie praktykują tego, ale zapewniają, że klienci są zawsze zadowoleni – omijajmy takie usługi szerokim łukiem.